Minister T. Malatinský podpísal dohodu Slovenska a Poľska o plynovode

22.11.2013 Bratislava

Bratislava 22. novembra (TASR) - Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) podpísal dnes Dohodu medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Poľskej republiky o spolupráci na projekte plynovodu, ktorý má spájať slovenskú a poľskú prepravnú sieť.

Podľa hovorcu ministra Stanislava Jurikoviča dohoda nadväzuje na spoločné vyhlásenie predstaviteľov oboch vlád z marca 2013. Dohoda bola iniciovaná ako podporný nástroj pri akcelerácii procesu prípravy a implementácie projektu slovensko-poľského prepojenia strategickými investormi. Projekt získal podľa jeho slov status projektu spoločného záujmu EÚ a je súčasťou strategického severojužného plynárenského koridoru v strednej Európe.

"Cieľom tejto dohody je vymedziť mechanizmy spolupráce pri príprave a realizácii uvedeného projektu," konštatoval Malatinský. Projekt predstavuje podľa neho jednu z priorít slovenskej energetickej politiky v oblasti energetickej infraštruktúry. "Slovensko takto zlepší bezpečnosť dodávok plynu diverzifikáciou prepravnej trasy a zdroja a zároveň zvýši konkurenciu a likviditu trhu," doplnil Malatinský.
 

Vyberte región